KRUSZYNA KORA 50G EKO
Świetny naturalny środek na sporadyczne zaparcia.
Pobudza soki trawienne oraz wpływa na lepsze przyswajanie pokarmów.
Ze względu na swoje właściwości żółciopędne jest stosowana w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Kruszyna – charakterystyka rośliny
Kruszyna pospolita łac. Frangula alnus – gatunek krzewu należący do rodziny szakłakowatych [Rhamnaceae]. W Polsce możemy spotkać ją na całym niżu i w niższych położeniach górskich. Stosuje się też inne nazwy, na przykład: szakłak kruszyna, troszczyna czy wilczyna. W niektórych regionach traktowana jest jak chwast, ale osoby z wiedzą cenią ją za szerokie właściwości lecznicze. Najbardziej pożądanym produktem jest kruszyna którą zbiera się wczesną wiosną z uprzednio ściętych młodych pędów i gałązek.
Kora kruszyny – działanie przeczyszczające
Dobrze wysuszona kora kruszyny zawiera antrachinony w ilości nie mniejszej niż 6% w przeliczeniu na glukofrangulinę A. W przeważającej mierze są to franguloemodyna i jej pochodne. Właśnie z uwagi na zawartość tych związków kora kruszyny ma tak gorzki smak i właściwości przeczyszczające – pobudzają one soki trawienne i wpływają na lepsze przyswajanie pokarmów.
Kora kruszyny – na zaparcia
Ze względu na wysoką zawartość antrazwiązków w korze kruszyny pobudza ona ruchy perystaltyczne oraz hamuje wchłanianie wody przez ścianki jelita. Powoduje to, że masa kałowa rozrzedza się i zwiększa swoją objętość. Właśnie z tego powodu surowiec ten sprawdza się w krótkotrwałym leczeniu sporadycznych zaparć. Co ważne działanie przeczyszczające obserwuje się dopiero po 6-10 godz. od podania kruszyny, ponieważ antrazwiązki dopiero w jelicie grubym są degradowane przez bakterie do aktywnego metabolitu.
Herbatka na problemy z wątrobą
-Składniki:
- 1 łyżeczka kory
- 1 łyżeczka korzenia lukrecji
- 250 ml wody
Sposób przygotowania
- Mieszamy korę kruszyny z korzeniem lukrecji. Całość zalewamy wodą i stawiamy na małym ogniu, gotujemy przez około 10 – 15 minut. Tak przygotowany napara przecedzamy i gotowe.
Dawkowanie
- Zaleca się picie około ½ szklanki naparu średnio dwa razy na dobę.
Propozycja stosowania:
- Łyżeczkę kory zalać szklanką letniej wody. Ogrzewać do wrzenia, gotować powoli pod przykryciem przez 15 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Wypić jednorazowo przed snem. Stosować nie częściej niż 3 razy w tygodniu.
Przeciwwskazania:
- Uczulenie na korę kruszyny.
- Niedrożność, zwężenie lub atonia jelit, ostre choroby zapalne jelit.
- Wrzodziejące zapalenie okrężnicy.
- Zapalenie wyrostka robaczkowego.
- Dzieci poniżej 12 roku życia, ciąża oraz karmienie piersią.
Skład produktu:
- 100% kora kruszyny.
- Najwyższa jakość surowca.
- Marka: Ziółko
- Waga: 50g
- Ekologiczne opakowanie.
- Kraj pochodzenia: Polska
- Data przydatności do spożycia, a także numer partii znajdują się na opakowaniu.
Reviews
There are no reviews yet.