RABAT - 5% na wszystkie produkty dostępne w sklepie

Morwa biała owoc EKO – 250g

11,50

SKU: 5903240520640 Kategoria: Tag:

Czym jest morwa biała ?

Morwa biała łac. ( Morus alba L. ) to drzewo liściaste z rodziny morwowatych pochodzi z Chin. W Europie zaczęto ją uprawiać około XI wieku. W praktyce jest to jedyny gatunek morwy, który występuje w Polsce. Oprócz liści najbardziej pożądanym surowcem jest owoc morwy białej. Suszone owoce tej rośliny o jasnym zabarwieniu przypominają kształtem jeżyny lub maliny. W smaku są przeważnie słodkie, czasem zdarzają się delikatnie kwaśne. Owoce te wykorzystywane są szeroko w preparatach leczniczych, głównie z uwagi na właściwości obniżające poziom cukru we krwi.

Owoc morwy białej – właściwości lecznicze:

Dobrze wysuszone owoce morwy białej są skarbnicą antocyjanów, znanych ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Co więcej ze względu na stosunkowo wysoką zawartość resweratrolu mogą też obniżać ciśnienie krwi oraz zmniejszać ryzyko chorób serca. Owoce morwy białej są świetnym sposobem na uzupełnienie błonnika w codziennej diecie. Jedna porcja owoców zawiera niemal 20% zalecanego dziennego spożycia. Rozpuszczalny błonnik zawarty w morwie pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zmniejszać poziom tzw. złego cholesterolu, podczas gdy nierozpuszczalny błonnik jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego. Aktywne składniki morwy mają udowodnione właściwości hipoglikemizujące. Badania udowodniły, że spowalnia trawienie węglowodanów w jelicie cienkim oraz obniża dzięki temu ich poziom we krwi. Dzięki tej właściwości morwa biała jest stosowana w leczeniu nieprawidłowości związanych z kontrolą poziomu cukru we krwi. Grupą, która szczególnie powinna zainteresować się stosowaniem morwy białej są osoby obciążone ryzykiem wystąpienia cukrzycy oraz te, u których cukrzyca typu 2 została już zdiagnozowana.

Waga 0.5 kg
Opakowanie

50g, 60g, 70g, 100g, 150g, 200g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Morwa biała owoc EKO – 250g”