ZAPRASZAMY NA ZAKUPY

Kruszyna kora 50g EKO

2,86 

SKU: 5903240520695 Kategoria: Tagi: ,

Świetny naturalny środek na sporadyczne zaparcia.

Pobudza soki trawienne oraz wpływa na lepsze przyswajanie pokarmów.

Ze względu na swoje właściwości żółciopędne jest stosowana w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego.

 

Kruszyna – charakterystyka rośliny

Kruszyna pospolita łac. Frangula alnus – gatunek krzewu należący do rodziny szakłakowatych [Rhamnaceae]. W Polsce możemy spotkać ją na całym niżu i w niższych położeniach górskich. Stosuje się też inne nazwy, na przykład: szakłak kruszyna, troszczyna czy wilczyna. W niektórych regionach traktowana jest jak chwast, ale osoby z wiedzą cenią ją za szerokie właściwości lecznicze. Najbardziej pożądanym produktem jest kora kruszyny, którą zbiera się wczesną wiosną z uprzednio ściętych młodych pędów i gałązek.

 

Kora kruszyny – działanie przeczyszczające

Dobrze wysuszona kora kruszyny zawiera antrachinony w ilości nie mniejszej niż 6% w przeliczeniu na glukofrangulinę A. W przeważającej mierze są to franguloemodyna i jej pochodne. Właśnie z uwagi na zawartość tych związków kora kruszyny ma tak gorzki smak i właściwości przeczyszczające – pobudzają one soki trawienne i wpływają na lepsze przyswajanie pokarmów.

 

Kora kruszyny – na zaparcia

Ze względu na wysoką zawartość antrazwiązków w korze kruszyny pobudza ona ruchy perystaltyczne oraz hamuje wchłanianie wody przez ścianki jelita. Powoduje to, że masa kałowa rozrzedza się i zwiększa swoją objętość. Właśnie z tego powodu surowiec ten sprawdza się w krótkotrwałym leczeniu sporadycznych zaparć. Co ważne działanie przeczyszczające obserwuje się dopiero po 6-10 godz. od podania kruszyny, ponieważ antrazwiązki dopiero w jelicie grubym są degradowane przez bakterie do aktywnego metabolitu.

 

Herbatka na problemy z wątrobą

-Składniki:

  • 1 łyżeczka kory kruszyny
  • 1 łyżeczka korzenia lukrecji
  • 250 ml wody

 

Sposób przygotowania

  • Mieszamy korę kruszyny z korzeniem lukrecji. Całość zalewamy wodą i stawiamy na małym ogniu, gotujemy przez około 10 – 15 minut. Tak przygotowany napara przecedzamy i gotowe.

 

Dawkowanie

  • Zaleca się picie około ½ szklanki naparu średnio dwa razy na dobę.

 

Propozycja stosowania:

  • Łyżeczkę kory zalać szklanką letniej wody. Ogrzewać do wrzenia, gotować powoli pod przykryciem przez 15 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Wypić jednorazowo przed snem. Stosować nie częściej niż 3 razy w tygodniu.

 

Przeciwwskazania:

  • Uczulenie na korę kruszyny.
  • Niedrożność, zwężenie lub atonia jelit, ostre choroby zapalne jelit.
  • Wrzodziejące zapalenie okrężnicy.
  • Zapalenie wyrostka robaczkowego.
  • Dzieci poniżej 12 roku życia, ciąża oraz karmienie piersią.

 

Skład produktu

  • 100% kora kruszyny.
  • Najwyższa jakość surowca.

 

  • Marka: Ziółko
  • Waga: 50g
  • Ekologiczne opakowanie.
  • Kraj pochodzenia: Polska
  • Data przydatności do spożycia, a także numer partii znajdują się na opakowaniu.

 

Waga 0.07 kg
Opakowanie

50g, 60g, 70g, 100g, 150g, 200g

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kruszyna kora 50g EKO”